Julkaistu 07.06.2024

Karjalaisen kulttuurin suurtapahtuma Mikkelissä 15.–16.6. Saimaa Stadiumilla

Pääpaikkana on monitoimiareena Saimaa Stadiumi, missä järjestetään useista erillisistä tapahtumista koostuvat Karjala-messut.

Valtakunnallisia Karjalaisia kesäjuhlia vietetään Mikkelissä 15.–16.6. Juhlapuheen pitää pääjohtaja Olli Rehn. Tasavallan presidentti Alexander Stubb on tapahtuman suojelija. Karjalaisten kesäjuhlien järjestäjinä ovat Karjalan Liitto ja Karjalan Liiton Etelä-Savon piiri.

Kierrätä Karjalaa Mikkelissä -seminaariteemana

Juhlien teemana on Kierrätä Karjalaa Mikkelissä. Teemaan liittyen Saimaa Stadiumilla järjestetään lauantaina 15.6. klo 11.30–13.30 Esiäitien elävä käsityöperinne -seminaari, jossa käsitellään karjalaista käsityöperinnettä. 

Muuttuva, moninainen karjalaisuus -paneelikeskustelun aiheena

Lauantaina iltapäivällä kello 14.00–16.30 ohjelmassa on Muuttuva, moninainen karjalaisuus -paneelikeskustelu, jonka juontajana toimii Karjalan Liiton puheenjohtaja Martti Talja. Keskustelijoina ovat professori Pekka Suutari, Itä-Suomen yliopisto, professori Outi Fingerroos, Jyväskylän yliopisto, päätoimittaja Ilkka Ahtiainen ja toimittaja Maria Veitola.

Kulttuuriesityksiä ja kirkkohistoriaa

Karjala-messujen lauantain ohjelmassa Saimaa Stadiumilla tuodaan esille myös karjalan kieltä ja murteita. Eiku-ryhmä esittää karjalankielistä kuorolaulua. Mummo ja Joonas -murre-esitys palauttaa mieleen karjalan murteita.

Karjala-messut ovat avoinna lauantaina 15.6. klo 9.00–17.00 ja sunnuntaina 9.30–13.30. Sisäänpääsymaksu lauantaina 20 € Karjala-kortilla, muille 25 €. Sunnuntaina Karjala-messuille on vapaa pääsy. 

Perinnepiirakoita ja lasten tapahtumia

Saimaa Stadiumilla sijaitsee myös koko juhlaviikonlopun ajan karjalainen perinnepiirakkakahvila, jossa on myynnissä käsintehtyjä piiraita.

Lapsille on luvassa lauantaina piirakkapaja, missä lapset pääsevät leipomaan. Sunnuntaina lapsille on Karjala-messujen yhteydessä työpaja. Lisäksi Saimaa Stadiumin SuperCorner-aktiviteettipuisto on osana lasten kesäjuhlatapahtumaa.

Juhlakulkue on komeaa katsottavaa

Viikonloppu huipentuu sunnuntaina 16.6. klo 12.00 starttaavaan kansallispukuisten marssijoiden ja lippujen juhlakulkueeseen Mikkelin keskustassa ja päiväjuhlaan Saimaa Stadiumilla kello 15.00. Päiväjuhlassa juhlapuheen pitää pääjohtaja Olli Rehn. Muita puhujia juhlissa ovat muun muassa kirjailija Mari Mörö, kaupunginjohtaja Janne Kinnunen ja maakuntajohtaja Pentti Mäkinen.

Tutustu Karjalaisten kesäjuhlien koko ohjelmaanwww.karjalaisetkesajuhlat.fi

Lisätietoja

Kulttuurituottaja Mervi Piipponen, Karjalan Liitto, mervi.piipponen@karjalanliitto.fi, p. 040 583 9295.
Juhlatoimikunnan puheenjohtaja Eija Vänskä-Sinkkonen, p. 040 8292 706.

Karjalan Liitto on valtakunnallinen karjalaisen kulttuurin järjestö, jossa on noin 18 000 jäsentä yli 300 yhdistyksessä eri puolilla Suomea. Lahdesta vuonna 1949 käynnistyneet kesäjuhlat ovat jatkuneet katkeamattomana ketjuna koronavuosia lukuun ottamatta tähän asti. Kesäjuhlia on vietetty eri puolilla Suomea, ja monilla paikkakunnilla useaan kertaan. Mikkelissä juhlat on järjestetty aiemmin vuosina 1986 ja 2001. Aiempien kesäjuhlien kävijämäärät ovat olleet noin 10 000–15 000. Runsasta osanottoa odotetaan Mikkeliinkin. Edellisen kerran juhlittiin Raumalla vuonna 2022.

www.karjalaisetkesajuhlat.fi
www.facebook.com/karjalaisetkesajuhlat
www.karjalanliitto.fi

Kuva: Karjalaisen torin tunnelmaa Rauman kesäjuhlilla 2022. Kuvaaja: Jenni Vataja.